M/Y ALBA II nu helt träfärdig utvändigt

(feb-mars 1999)

Sid 1 av 2

Nu har vi i över ett år följt återuppbyggnadsarbetet av den gamla Schubertkryssaren från 1912.Vi fortsätter nu rapporteringen och börjar i förpiken där inredningsarbetet kommit längst i och med att all garnering nu är uppsatt och färdiglackerad.

Egen spilloljetank

AlbaI motorrummet har en spilloljetank monterats på ca 50 liter. Vid oljebyte kommer huvudmaskinens olja pumpas över till denna spilloljetank. Från den pumpas sedan oljan över i plastdunkar så det blir lätt att omhänderta gammal spillolja från ALBA's maskinrum.

Vattenburet värmesystem

I maskinrummet har man också byggt ett skåp för batterierna och för värmeaggregatet, en Eberspächer från Ebespächer Svenska AB på hela 9,5 kW. Värmen i fartyget är vattenburen och ledningar och element installeras senare i vår. Vattenpumpar till toalett och till pentry har också monterats i maskinrummet.

Styrhus med fasettslipat glas

Båtbyggarna har också mallat och gjort ramar till ALBA’s karakteristiska styrhus. Det är 40 mm ramträ med 22 mm tjocka fyllningar i mahogny i underkant och i överkant en glasram, med fasade lister som ska hålla det fasettslipade glaset till fönsterna som senare ska på plats. Varje glasram består av sex lister, formfrästa till den ovala överdelen av glaset. De lamellimmade koniska takbalkarna, 35 x 50 mm, till styrhuset är också på plats , med laxstjärtar i varje infästning mot sidorna. Samtliga takbjälkar och mittfisk på salongen är klara, samt alla invändiga skott som går upp till tak är också färdigställda och på plats.

Durkunderlag

I salongen pågår just nu tillverkning av durkunderlag för durkarna i salong, pentry och damhytt. Durkunderlaget är ett ramverk i vinkeljärn, som senare ska varmförzinkas och pulverlackeras.

Förpiken snart färdig

AlbaUnder däck har arbetet i förpiken kommit längst. Skotten är monterade och lackade. Garneringen i 12 x 120 mm oregon-pine är på plats. Träinramningen till ventilhålen lötades ihop dvs små träklossar limmades omlott i en cirkel och svarvades koniska för maximalt ljusinsläpp. "Falska" balkar i mahogny är klara att monteras för att dölja stålbalkar och skruvrader i taket. Samtidigt togs luftintag i skarndäcket upp. Via 2" slangar leds luft ner bakom garneringen till durken där värmeelementen så småningom ska monteras. Luftintagen i skarndäcket får en svanhals av brons.

Dörrar inpassade

Tre dörrblad till maskinrum, till toalett och till en garderob är inpassade och ligger nu för lack. I toaletten är durken klar, skåpfronter och garnering är också färdiga, de är putsade och oljade och väntar nu på lack. Samma sak gäller garderoben där garneringen är inpassad.

Läs fortsättning på sid 2